Marc De Kok

Man onderweg naar de 60 met twee uithuizige dochters en een kleinzoon. Muziek en film/reeks liefhebber, met van beide een zeer ruime collectie in huis. Al bijna gans mijn leven werkend voor multinationals. Houd van rust, natuur en samenkomen met vrienden. Ik las tijdens mijn (volwassen) leven al meer dan 1.350 boeken.
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn moeder en bomma waren fervente lezers. Als kind werd ik al meegenomen naar de plaatselijke (parochie-)bibliotheek en ontdekte ik - voornamelijk - al die ridder- & westernverhalen.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Lezen! Of het nu in de zetel is met een concert op tv, of in bad met de radio aan, of onder een boom in het bos , of op een bankje in een museum(-tuin). Lezen van reeksen van dikke boeken, vanwege de simpele reden dat als boek één bevalt, ik niet moet twijfelen over de volgende delen en ik vervolgens kan genieten van vele uren leesplezier, zonder mij te moeten afvragen wat nu weer te lezen.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Geef mij maar vrienden & familie. Sorry, maar ik ben een te praktische & te technische mens, om op zulk een vragen geen eerlijk antwoord te geven. Wie een meer gefantaseerd antwoord wil, zal zijn vraag anders moeten formuleren. (voor de meerkeuzevragen heb ik mij al geforceerd, omdat de meeste voor mij niet zwart wit zijn)

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

Zonder twijfel de trilogie van Julian May "Het veelkleurig land". En ik ben ook vast van plan dit binnenkort te doen. Niet alleen is het een fantastisch & origineel verhaal, het was ook mijn jeugdige ontdekking van het sciencefiction-fantasy genre.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Ik ben er in geslaagd om zowel mijn vrouw als mijn kinderen aan het lezen te krijgen. Ook op het werk en naar vrienden toe, deel ik regelmatige boekentips, of vertel breeduit over welk geweldig boek ik juist gelezen heb, of aan het lezen ben.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Geen. (Ik zie dit als geldverspilling, daar er bibliotheken zijn.) Mijn oudste dochter heeft wel eens een dik reisboek over India van mij gekregen omdat ze er jaren na elkaar heen ging.

Hoe kies je je volgende boek?

1 Ik lees van de meeste schrijvers/schrijvers alles of hele reeksen. Daarom ga ik eerst online kijken welke boeken in welke bieb aanwezig zijn en de bieb met de hoogste score krijgt mijn bezoek. 2 Als ik dan in de bieb ben kijk ik tevens naar wat er nieuw binnen is, of wat andere mensen teruggebracht hebben en als ik een leuke rug of kaft zie, lees ik de achterflap. Valt dit mee, dan pak ik het bewuste boek erbij, zodat ik samen met de boeken die ik kwam halen aan voldoende stuks kom om de komende leesweken te vullen. 3 Tips die ik tegenkom en die mij intrigeren. (kan in de media zijn, of van kennissen komen, of van een boekbespreking die ik las)

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Natuurlijk over fantasie & sciencefiction, maar ook voor een (historische) roman of thriller of detective mag je me aanspreken. De enkel bio's die ik al las zijn me zo goed bevallen dat ik ze zonder probleem kan aanbevelen. Ook ken ik wel enkel goede oorlogsboeken of western verhalen.

Ik lees

Boek per boek

Ik lees het liefst

In bad

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Lees ik het toch uit

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Marc De Kok

Marc De Kok

Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd.