Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Ik haat mannen

2 maart 2021

Mannen, ik haat ze. Door: Pauline Harmange.

Jawel, dit is hét boek dat een mannelijke medewerker van het Franse ministerie voor gendergelijkheid heeft proberen verbieden. Met zijn actie heeft hij alleen maar bewezen dat Harmange gelijk heeft én heeft hij er voor gezorgd dat dit boek een hype werd. Meer dan terecht trouwens.

Vrouwen, feministen worden wel vaker voor mannenhaters uitgescholden. Dit als een tactiek om hen de mond te snoeren of hen hysterisch en dus ongeloofwaardig te doen overkomen. Maar de cijfers (huishoudelijk geweld, verkrachting, belaging, aanranding,…) liegen er niet om. Daarom heeft Pauline beslist dit scheldwoord als geuzennaam te verheffen. Ja, ze is een mannenhaatster en ja dat is geen grap noch een overdrijving. (Hoewel ze al jarenlang getrouwd is met een man trouwens.)

Misandrie, is in tegenstelling tot misogynie geen begrip dat mensen (mannen) benadeelt of slachtoffers maakt. Het is volgens Harmange enkel een oproep om een ‘baken van vertrouwen’ te zijn voor de vrouwen om ons heen. Inclusief onszelf. Ze roept op tot woede, niet tot geweld. En dit omdat het broodnodig is. Willen we een andere, betere, wereld voor onze zusters en onszelf dan moeten we wel rechtstaan, onze stem verheffen en ons verenigen. Het persoonlijke is politiek, dat wisten we al. Het is tijd om onze haat voor mannen deuren te laten openen naar liefde voor vrouwen, naar zusterschap.

Pauline Harmange heeft de eerste stap gezet met dit indrukwekkende boek dat je recht in het hart raakt, je geest verruimt en je een schop onder de kont geeft. Ik volg graag in haar voetstappen. Koop dit boek, lees dit boek, deel dit boek! Het is van levensbelang. Ik geef het in ieder geval eerst aan mijn man.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Titel:
Moi les hommes, je les déteste
Auteur:
Pauline Harmange
# pagina's:
89 p.
Genre:
Essays
Uitgeverij:
Editions du Seuil
ISBN:
9782021476835
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Feminisme
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips