Transplantaties: over organen, doneren en orgaankweek

Transplantie is het vervangen van een orgaan of weefsel, meestal van een donor. Dat kan een lever zijn, maar bijvoorbeeld ook een long of hart. Elk uur worden er wereldwijd 17 transplantaties uitgevoerd.Wist je al dat er 3000 jaar geleden al een huidtransplantatie werd uitgevoerd?Dat orgaantransplantatie pas in 1971 echt succesvol is geworden?En dat onderzoekers proberen om zelf organen na te bouwen om het donortekort op te lossen?Oogheelkundige Bert Van den Bogerd neemt je mee op een reis in het menselijke lichaam – en in het labo. Kom bijleren over de verschillende soorten transplantaties en hoe de wetenschap daarrond evolueert. Hij gaat ook dieper in op zijn eigen boeiende onderzoek rond hoornvliestransplantaties.

Check de festivalpagina voor eventuele corona-maatregelen en updates.

Activiteit in het kader van de Boekenkamer, waar je kan snuisteren in populairwetenschappelijke literatuur en waar UAntwerpen-onderzoekers je meer vertellen over hun meest recente boek.

Bert Van den Bogerd is onderzoeker bij ARGOS (Antwerp Research Group for Ocular Science), Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Antwerpen.

Transplantaties: over organen, doneren en orgaankweek
Datum:
27 nov. 2022
Startuur:
16:00
Einduur:
16:30
Organisator:
Universiteit Antwerpen
Locatie:
Lange Winkelstraat 9
Lange Winkelstraat 9, Antwerpen