Schatten van de Nottebohmzaal. Instaprondleiding in de historische bibliotheek met de expo van Camiel Van Breedam

De magische Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen is slechts in uitzonderlijke gevallen toegankelijk voor het publiek. In de zomer echter zwaaien de deuren van de mooiste historische bibliotheekruimte van België opnieuw open. Van half juni tot en met half september kan het publiek elke donderdag en vrijdag aansluiten bij een gegidste rondleiding voor individuele bezoekers. Je maakt kennis met de prachtige zaal, de rijke collectie en 400 jaar geschiedenis van het gebouw, het plein en de bibliotheek. Als kers op de taart pik je de zomerexpo van Camiel Van Breedam mee.

Het hoge plafond, de gietijzeren gaanderij, de bustes van belangrijke humanisten en mecenen, de duizenden oude boekbanden in torenhoge boekenkasten, een globepaar van Blaeu en de krakende houten vloeren maken van de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience één van de mooiste bibliotheekruimtes van België.

"Harry Potter en zijn vrienden zouden zomaar uit een van de nissen van de Nottebohmzaal tevoorschijn kunnen komen. Dankzij haar magische karakter was de zaal al van verschillende films het decor, bijvoorbeeld van de promotiefilm 'The Book of Wisdom' van Tomorrowland in 2019."

In deze prachtige zaal bewaart de Erfgoedbibliotheek een groot deel van haar boekencollectie. De eerste 140.000 titels uit de catalogus staan hier zij aan zij. Van Nederlandse letterkunde, over algemene kunst- en cultuurgeschiedenis tot de begindagen van de stad Antwerpen. Deze magische plek, in het oudste gedeelte van de bibliotheek, is ook de schatkamer voor een aantal kostbare schenkingen en topstukken uit de collectie, zoals de globes van Blaeu en een Egyptische dodenpapyrus.

Tijdens de gegidste rondleiding 'Schatten van de Nottebohmzaal' voor individuele bezoekers maak je, onder begeleiding van een ervaren gids, een historische trip, van begin zeventiende eeuw tot vandaag. Tijdens deze rondleiding van 90 minuten krijgen de bezoekers een introductie tot de Erfgoedbibliotheek en de blikvangers in haar collectie, en tot de geschiedenis van het gebouw en het Hendrik Conscienceplein. Ook de expo met werk van Camiel Van Breedam is dan exclusief te zien.

Zomerexpo Camiel Van Breedam

Tijdens de zomermaanden exposeert kunstenaar Camiel Van Breedam een 40-tal boekcollages in de Nottebohmzaal. De werken die Van Breedam tentoonstelt, grijpen allemaal terug naar zijn liefde voor boeken en literatuur. Met veel bewondering praat hij over de zwarte humor en het sarcasme in het werk van Thomas Bernhard, en over het werk van William Faulkner. Naast de inhoud is voor Van Breedam ook het tactiele van belang. Hij ‘recycleert’ oude boeken en ontdoet ze van hun oorspronkelijke verhalen.

Praktisch
- Vanaf 16 juni tot en met 9 september, elke donderdag en vrijdag, telkens om 10 uur, 11.30 uur en 14 uur
- De rondleiding duurt anderhalf uur
- Voor iedereen toegankelijk
- Koop uw ticket vooraf online
- Maximum 15 personen per groep
- Prijs: 10 euro per persoon

De gids wacht u een kwartiertje voor aanvang op aan de ingang op het Hendrik Conscienceplein

Deel uw bezoek gerust met ons via sociale media, tag @consciencebibliotheek. We delen de leukste foto's graag op onze kanalen

Schatten van de Nottebohmzaal. Instaprondleiding in de historische bibliotheek met de expo van Camiel Van Breedam
Datum:
16 jun. 2022
Startuur:
00:00
Einduur:
00:00
Organisator:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Locatie:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen