Over vriendschap en vrijpostigheid met Teresa Präauer en Judith Hermann
Vertaalster Els Snick gaat in gesprek met twee van de meest spraakmakende auteurs uit het Duitse taalgebied. De Duitse schrijfster Judith Hermann verovert al decennia boekenplanken met haar fijnmazige verhalen en romans, Teresa Präauer gooide met haar recente satirische roman de deuren in Oostenrijk wagenwijd open.
Wat krijg je als je de Weense variant van Dansaertvlamingen in de mix gooit met het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi? Juist: de roman Koken in de verkeerde eeuw van Teresa Präauer. Gastvrouw kunnen zijn betekent uiteindelijk: volwassen zijn. De roman gaat over één avond en een uitnodiging voor een diner. Vol recepten voor een geslaagd leven en een mislukte avond, die steeds opnieuw begint. Grappig en vrolijk is de avond, tegelijkertijd begeleid door de onderhuidse of openlijk uitgesproken agressie van de deelnemers. In hun gesprekken de grote en kleine onderwerpen, van ‘foodporn’-beelden op internet tot koken, winkelen en het leven. Voor sfeer en gezelligheid geven we alvast een 10.
Een jeugd doorgebracht in onconventionele omstandigheden, het verdeelde Berlijn, familiebanden en affiniteiten, lange, gelukkige zomers aan zee. Judith Hermann praat in Kiezels over haar leven en haar schrijven, over wat haar schrijven en leven samenhoudt en verbindt. Waarheid, uitvinding, geheugen en geheimen – waar begint een verhaal en waar eindigt het? Hoe betrouwbaar is ons geheugen, hoe zeer lijken onze dromen op de werkelijkheid?