Openingsfestival Boekenmaand

November is Boekenmaand in Antwerpen! Een maand lang zijn er activiteiten rond boeken, lezen en literatuur en dat zetten we stevig in: met een openingsfestival op zondag 30 oktober voor jong en oud. Lees je graag fictie of non-fictie, om je blik te op de wereld te verruimen? Hou je vooral van poëzie en deel je die passie liefst met anderen? Wil je horen waar jouw favoriete auteur zijn of haar inspiratie vond? Of duik je liever in culinaire boeken of stripverhalen? Tijdens het openingsfestival komen al die genres aan bod, op verrassende locaties bovendien. Zo starten we de Boekenmaand op een feestelijke manier, met de liefde voor boeken als rode draad in het geheel.

De plaats van het gebeuren is Antwerpen Zuid. Tussen 11.00 en 18.00 uur vindt daar een gevarieerd programma plaats met tal van schrijvers en andere gasten. Tot de locaties behoren: het KMSKA, het theaterzaaltje van de Hoe, het FOMU en het M HKA, L’Entrepot du Congo, Gallery Sofie Van de Velde, Veilinghuis Bernaerts, de steinerschool Hibernia. Op elk van deze plekken is er een programmalijn in sessies van 50 minuten: over de actualiteit, over bijzondere boeken en curiosa, over inspiratie in boekvorm, over young adult, over debuutromans, over poëzie enzovoort.

Zo gaat Stefan Hertmans in het KMSKA in gesprek met filosofe Martha Claeys over zijn nieuwe essaybundel Verschuivingen. We vieren Joke van Leeuwen, die onlangs 70 werd en maar liefst twee nieuwe boeken uit heeft; zij krijgt het gezelschap van Annelies Verbeke, een van de initiatiefnemers achter Optimistische woede, een collectief pamflet dat het seksisme in de literatuur aanklaagt. Tom Lanoye is te gast om het over de geheugenfunctie van literatuur te hebben, onder meer op basis van zijn laatste roman De draaischijf. Angelo Tijssens, die onlangs als romancier debuteerde met De randen, zal in Gallery Sofie Van de Velde toelichten wie hem inspireren in de kunsten (muziek, fotografie, beeldende kunst). Ook Wim Opbrouck en Bart Moeyaert laten in hun kaarten kijken: zij vertellen over de boeken die zij zelf koesteren, om wat voor redenen ook. In het M HKA zijn er interviews met auteurs die onlangs hun literaire debuut hebben gemaakt: Wided Bouchrika, Stijn Vranken en Tülin Erkan (shortlist De Bronzen Uil 2022). In de middelbare school Hibernia is onder anderen Dalilla Hermans te gast, naar aanleiding van haar kinderboek Brown Boy Joy. Op diezelfde locatie vinden ook de liefhebbers van young adult boeken hun gading, met als gasten Chinouk Thijssen en Emmelie Arents. Wie van non-fictie houdt, kan eveneens in de school terecht voor gesprekken met respectievelijk Tom Naegels (auteur van Nieuw België) en Martin Heylen (auteur van Ik dacht dat ik een kleine familie had, een boek maar ook een televisieprogramma).

Het Openingsfestival van de Boekenmaand is een initiatief van de Stad Antwerpen/Antwerpen Boekenstad en wordt ondersteund door Boekhandels Vlaanderen, de Vlaamse Auteursvereniging en Literatuur Vlaanderen. Behoud de Begeerte werkt hiervoor samen met de Vlaamse uitgevers en met partnerorganisaties als Vonk & Zonen, Creatief Schrijven, Dans! Dichter! Dans! en BZN/SamenLezen. Met dank ook aan mediapartner De Morgen en aan alle festivallocaties voor hun bereidwillige steun.

Met onder anderen Bart Moeyaert, Tülin Erkan, Wim Opbrouck, Angelo Tijssens, Koen Broucke, Stijn Vranken, Joke van Leeuwen, Wided Bouchrika, Britt Truyts, Dalilla Hermans, Annelies Verbeke, Jeroen Meus, Aya Sabi, Jeroen Olyslaegers, Chinouk Thijssen, Martin Heylen, Judith Elseviers, Arno Van Vlierberghe, Frank Keizer, Emmelie Arents en Tom Lanoye.

Openingsfestival Boekenmaand
Datum:
30 okt. 2022
Startuur:
10:00
Einduur:
18:00
Organisator:
Behoud de Begeerte
Locatie:
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA)
Leopold de Waelplaats 1, Antwerpen