Nottebohmlezing - Dirk Draulans - De parabel van de Vos en Demir

De vos, eeuwenlang net als de wolf verdelgd door de mens. Dirk Draulans over de comeback van de vos, met dank aan efficiënte beschermingsmaatregelen.

Net als de wolf is de vos eeuwenlang verdelgd geweest door de mens. Sinds een halve eeuw is hij aan een comeback bezig, met dank aan efficiënte beschermingsmaatregelen. Toch wordt hij nog altijd geviseerd door mensen: elk jaar worden er in Vlaanderen 12.000 vossen geschoten. Dat heeft geen enkel effect op de aantallen, integendeel - de jacht op de vos zou bijgevolg beter worden afgeschaft. Overigens is ook de parabel van de vos en de raaf fout: raven zijn véél snuggerder dan vossen!

bio
Dirk Draulans is bioloog, schrijver en journalist. Hij schreef een vijftigtal wetenschappelijke publicaties in vakbladen, en een veertigtal populariserende verhalen over zijn werk. Hij maakte als ornitholoog tal van wetenschappelijke expedities mee, vooral naar Afrika, maar ook, bijvoorbeeld, naar het Canadese poolgebied. Als redacteur bij Knack schrijft hij reportages over boeiend wetenschappelijk werk, over 'affaires' die dikwijls een wetenschappelijk tintje hebben, zoals de dossiers rond het illegale gebruik van hormonen in de veeteelt, en over ‘hete hangijzers’ in de wereld, zoals oorlogen - de Golf, ex-Joegoslavië, de Afrikaanse conflicten - en milieucatastrofen, zoals Tsjernobyl, olierampen en de verdwijning van de wouden in de wereld. Draulans schreef zestien boeken, waaronder romans en reisverhalen.

Nottebohmlezing - Dirk Draulans - De parabel van de Vos en Demir
Datum:
13 mrt. 2022
Startuur:
11:00
Einduur:
12:30
Locatie:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, Antwerpen