Kristien Hemmerechts in gesprek met Vanessa Broes • over Leopold Flam

Bib Bist | Op zijn dertiende begint Leopold Flam met het bijhouden van een even openhartig als meedogenloos dagboek. Het mag een klein mirakel heten dat Leopold Flam in zijn opzet is geslaagd. Hij overleefde de Holocaust en hij werd hoogleraar filosofie. Hij publiceerde artikelen en boeken, maar zijn dagboeken behoren tot zijn sterkste werk.


Recent verscheen Ik zal alles verdragen, ook mezelf, een keuze uit de dagboeken en brieven van de filosoof, samengesteld door Kristien Hemmerechts en Guido Van Wambeke. Kristien Hemmerechts gaat in gesprek met Vanessa Broes over Leopold Flam, de urgentie die spreekt uit zijn leven en vooral uit zijn nagelaten werk.


“In het dagelijkse leven verdraagt hij geen tegenspraak, maar op papier dient de schrijvende Flam de levende van repliek. De schrijver van de dagboeken verdient veel meer bewondering dan de man wiens leven hij beschrijft, en dat beseft hij ook: ‘Alleen hier, in dit dagboek, voel ik mij echt, weet ik dat ik ondubbelzinnig voor mezelf sta.” ★★★★☆ Humo


Met steun van Literatuur Vlaanderen


Kristien Hemmerechts in gesprek met Vanessa Broes • over Leopold Flam
Datum:
28 sep. 2023
Startuur:
20:15
Einduur:
21:45
Organisator:
Bibliotheek Bist
Locatie:
Bib Bist
Bist 1, Wilrijk (Antwerpen)