REVIVE-filosofiefestival

Hoe voortaan samen verder?

Streven naar wijsheid in de verscheidenheid

Filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer brengt het project ONZE TOEKOMST HERDENKEN tot een climax. Om inzichten te formuleren en waarheden te vinden. En dat met opnieuw een live filosofiegebeuren in Arenberg, het REVIVE-filosofiefestival, waar antwoorden worden gezocht op de vraag Hoe voortaan samen verder?.

Onder invloed van de klimaatcrisis, de covid-pandemie en oorlog, ligt de nadruk van het REVIVE-filosofiefestival op collectieve uitdagingen en de nood aan samenwerking, solidariteit en verbinding. De complexiteit van het leven houdt een boel extra uitdagingen in voor de mens en z'n leefwereld: diversiteit in het zijn, denken en streven van zo veel verschillende mensen. Met welke filosofie kunnen we onze verschillen omarmen en streven naar een kwaliteitsvolle toekomst?

Een groep straffe denkers komt doordachte, heel verschillende en wellicht toch complementaire antwoorden formuleren. Professor Katrien Schaubroeck leidt in en presenteert het nieuwe essayboek ‘Onze toekomst herdenken’, waaraan meer dan 25 auteurs hun medewerking verleenden. Filosofe Tinneke Beeckman treedt dynamisch in dialoog met auteur en acteur Rashif El Kaoui over diversiteit in het denken. Het unieke intellectuele gezin Claeys-Provoost (Manu Claeys en Anne Provoost met hun volwassen kinderen Martha Claeys, Basil Claeys en Cornelius Claeys) komt als hoopgevende ‘silo’ samen op het podium. Top of the bill wordt het activistische schrijverskoppel David Van Reybrouck en Eva Rovers die uitzonderlijk zowel als sterk duo als tegenover elkaar worden opgevoerd. Actrice Barbara Claes verrast met theatrale interventies. Topmuzikant Stef Kamil Carlens zorgt voor de muzikale omlijsting. Schrijver en denker Stefan Hertmans zorgt voor een slotbeschouwing over ‘Hoop als principe’.

Verwacht niets minder dan excellente babbels van nog excellentere denkers, video-opnames, livemuziek, boeiende boekenstands en een fijne selectie drankjes en food.

REVIVE-filosofiefestival
Datum:
27 nov. 2022
Startuur:
15:00
Einduur:
18:00
Organisator:
Arenberg Antwerpen
Locatie:
De Grote
Arenbergstraat 28, Antwerpen