Historische atlas van Antwerpen: stad van droom en daad

Doorheen 36 prikkelende mini-essays en hoofdstukken, neemt de nieuwe Historische Atlas van Antwerpen je mee door de geschiedenis van de stad en zijn bredere omgeving. De auteurs stellen nieuwe vragen en willen oude debatten opnieuw afstoffen. Waar bevond zich de oudste kern van Antwerpen? Zat de Schelde werkelijk ‘dicht’ na 1585? En hoe had Antwerpen eruit kunnen zien als het Franse bestuur onder Napoleon zijn zin had gekregen?
Op basis van kaarten, prenten en foto’s, maar ook met innovatieve digitale GIS-analyses geeft Ilja Van Damme je nieuwe inzichten op Antwerpen, van het ontstaan van de burcht aan de Schelde tot de snelle ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog. De gekozen beelden en kaarten vertellen zowel over de gewenste en gedroomde als over de uiteindelijk gerealiseerde en geleefde stad.
Wil je meer weten over de GIS-analyses en het systeem dat daarachter zit: doorlopend vindt de activiteit Tijdmachine: reis mee door de geschiedenis van Antwerpen en omgeving plaats.

Voor eventuele coronamaatregelen en -updates, check de festivalpagina.

Activiteit in het kader van de Boekenkamer, waar je kan snuisteren in populairwetenschappelijke literatuur en UAntwerpen-onderzoekers je meer vertellen over hun meest recente boek.

Ilja Van Damme is onderzoeker bij het Centrum voor Stadsgeschiedenis, Faculteit Letteren & Wijsbegeerte, Universiteit Antwerpen.

Historische atlas van Antwerpen: stad van droom en daad
Datum:
27 nov. 2022
Startuur:
12:00
Einduur:
12:30
Organisator:
Universiteit Antwerpen
Locatie:
Lange Winkelstraat 9
Lange Winkelstraat 9, Antwerpen