Het Reynaertraadsel door René Broens

Wie nog niet besmet is door het Reynaertvirus, is dat na een uurtje gegarandeerd wel. En wie wel al besmet is door het Reynaertvirus wordt nog besmettelijker.

Het dertiende-eeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde is een parel uit ons literair erfgoed. Toch is Reynaert de vos, de hoofdfiguur, voor kenners nog altijd een raadsel. De doorgewinterde ‘vossenjager’ René Broens ontsluiert het raadsel in zijn nieuwe boek Het Reynaertraadsel (Voetnoot 2022), en wel door de oplossing elders te zoeken en op een andere manier.

Zaterdagnamiddag 19 november 2022 licht Broens beknopt zijn speurtocht toe en laat zien dat die een verrassend gelaagde Reynaertfiguur oplevert. Reynaert is de creatie van een grootmeester. Daarna brengt Broens een scène uit Reynaert de vos, zijn nieuwe vertaling van Van den vos Reynaerde, tot leven. Net zoals middeleeuwse voordrachtskunstenaars toen.
Neerlandicus René Broens (1953) bestudeert Van den vos Reynaerde al sinds 2003. In 2010 publiceerde hij samen met Marc Legendre de beeldroman Reynaert de vos. In 2020 verscheen bij Voetnoot Reynaert de vos, een getrouwe vertaling van Van den vos Reynaerde, gevolgd door een beknopte weergave van zijn nieuwe interpretatie.

Het Reynaertraadsel door René Broens
Datum:
19 nov. 2022
Startuur:
01:00
Einduur:
18:00
Organisator:
Boekhandel De Groene Waterman
Locatie:
Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7, Antwerpen