Boekvoorstelling: Alleen door Afrika, de opzienbarende reis van Kazimierz Nowak

In de jaren dertig van de vorige eeuw doorkruiste een Poolse journalist op zijn fiets, per kano en op een dromedaris heel Afrika. Hij reisde meer dan 40.000 kilometer, op eigen kracht en zonder noemenswaardig budget. Kazimierz Nowak deed er meer dan vijf jaar over om weer thuis te komen.

Arnout Hauben: "Een meeslepend reisdagboek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt op een waanzinnig avontuur: dwars door Afrika. Kazimierz' belevenissen zijn zo beklijvend dat het lijkt of je meerijdt achterop de fiets.

Zijn relaas leest als een eindeloze avonturenroman, al laat hij zich ook af en toe kritisch uit over de perverse gevolgen van de kolonisering.
Hij zwerft door de Sahara, doolt door de jungle, fietst langs de Kalahari, bevaart de Congostroom en komt gezandstraald in een oase aan op zijn dromedaris.
Op zijn (derde) fiets bereikt hij Algiers, waar hij onmiddellijk spijt heeft dat zijn avontuur er op zit. Dwars door Afrika is human interest avant la lettre.

Zijn verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het moeilijk te geloven is. Gelukkig is het door hem zelf gedocumenteerd dankzij de vele foto's die hij maakte (en die intussen zijn ontwikkeld).
Maak kennis met deze amateur-avonturier en reis even mee door het Afrika van de jaren dertig.

Tom Ysewijn is een cyclo-journalist en hertaalde het relaas van Nowak naar een eigentijds reisverhaal. In de gerenommeerde boekhandel De Groene Waterman komt u alles te weten over dit hachelijke, maatschappijkritische, avontuur.

Kun je niet wachten? Beluister dan de aflevering van Voorproevers op Radio1 waarin Annemie Peeters met Tom praat over het boek.


Nowak
Datum:
22 apr. 2023
Startuur:
16:00
Einduur:
17:30
Prijs:
gratis
Organisator:
De Groene Waterman
Locatie:
Boekhandel De Groene Waterman
Wolstraat 7, Antwerpen