Bijzondere ontmoetingen met auteurs

In het kader van 'bijzondere ontmoetingen met auteurs' kan je lezingen volgen die je een inkijk geven in de interne keuken van het schrijverschap.

Deze lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Behoud de Begeerte en worden gratis aangeboden voor studenten van het basisjaar Literair Schrijven en van SchrijversAcademie.

Je kan deze lezingen live of online bijwonen. Je kan een ticket kopen per auteurslezing of je meteen inschrijven voor de hele reeks.

21 september 2022: Anneleen Van Offel

Met haar roman "Hier is alles veilig" (2020) maakte Anneleen Van Offel al meteen een opgemerkt debuut. Al was ze dan al geen onbekende op de literaire scène. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Morgen en De Standaard, was onder andere Letterzetter van de stad Kortrijk en curator van het Memento Festival en Het Betere Boek in 2021.
"Hier is alles veilig" speelt zich af in Israël. Hoe kwam ze op het idee? En hoe doe je dat: schrijven over zo’n complex land? Anneleen vertelt.

19 oktober 2022: Radna Fabias

De Nederlandse schrijver en dichteres Radna Fabias werd geboren en groeide op in Curaçao. In Nederland studeerde ze eerst aan de kokschool en later dramaschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Haar debuutbundel Habitus, waarvoor ze tien jaar research deed, kreeg al meteen bij verschijnen grote aandacht. Ze won er onder andere de C. Buddingh’-prijs voor beste debuut, de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs mee. Dichter en voormalig coördinator van Schrijvers Academie Xavier Roelens gaat met haar in gesprek over schrijven in een mix van culturen.

16 november 2022: Maxim Osipov

"De wereld is niet stuk te krijgen" is de eerste verhalenbundel van Maxim Osipov die in het Nederlands verscheen en waarmee hij in ons land meteen hoge ogen gooide. De Russische schrijver en cardioloog maakt met zijn verhalen een collage-achtig portret van provinciaal Rusland - met zijn tragedies en frustraties en bij tijden momenten van eenvoudige schoonheid en inspiratie. Zijn stijl is direct en subtiel, zintuiglijk en bitterzoet humoristisch, maar hij schrijft tegelijk met een grote menselijkheid en mededogen. Kort nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak, verliet hij zijn land en zijn huis in zijn geliefde Taroesa. Hij is gedurende een jaar "writer in residence" aan de universiteit van Leiden. In september verschijnt zijn volgende bundel Kilometer 101 bij Uitgeverij van Oorschot. Vanavond een gesprek over schrijven als arts, over het kort verhaal als genre, en over hoe het is om een schrijver in ballingschap te zijn.

21 december 2022: Els Moors

Dichteres en romanschrijfster Els Moors, docent aan SchrijversAcademie en aan artEZ Arnhem, debuteerde in 2006 met de dichtbundel er hangt een hoge lucht boven ons. De bundel werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond als beste poëziedebuut voor de Herman de Coninckprijs. Van 2018 tot 2020 was Els Moors dichter Dichter des Vaderlands. Naast een tweede dichtbundel schreef ze drie romans, waarvan de laatste, "Mijn nachten met Spinoza", in 2021 bij de Arbeiderspers verscheen. Het is het bijzonder gulle, openhartige verhaal van haar worsteling met een liefdesbreuk en tegelijk een erudiete en intelligente filosofisch beschouwing van onze begeerten. Vanavond een gesprek dat onder andere zal gaan over jezelf blootgeven in je literair werk en schrijven over seks, emoties en ons menselijke begeren.

01/02/2023: De Wetten / over zinnelijk schrijven

In de reeks De Wetten onderzoekt Behoud de Begeerte het schrijven als artistiek ambacht. De titel betoont eer aan het gelijknamige debuut van Connie Palmen uit 1991 en symboliseert de zoektocht naar vakmanschap in de letteren. We nodigen Anneleen Van Offel, Radna Fabias en Els Moors, de drie auteurs van het lezingenprogramma, uit en brengen hen samen voor een gesprek over zinnelijk schrijven. Hoe belangrijk zijn onze menselijke zintuigen voor onze waarneming en hoe zet je het sensitieve om in taal? In een wereld waarin we onze omgeving steeds vaker digitaal waarnemen en benaderen, is het een verademing om via een boek herinnerd te worden aan het belang van de fysieke beleving. Maar hoe maak je een literaire tekst zintuiglijk, zonder te vervallen in ellenlange beschrijvingen? En hoe verhouden die observaties zich tot onze verbeelding? Daarover gaat journaliste Guinevere Claeys in gesprek met de auteurs.

Bijzondere ontmoetingen met auteurs
Datums
21 sep. 2022 19:00
19 okt. 2022 19:00
16 nov. 2022 19:00
21 dec. 2022 19:00
01 feb. 2023 20:00
Organisator:
Bibliotheek Permeke
Locatie:
Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 25, Antwerpen, Antwerpen 6 (Antwerpen)