Poëzieweek 2021 - Samen

De Poëzieweek is het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie van de Lage Landen. Ook in Antwerpen staat er heel wat op het programma tijdens de Poëzieweek, die dit jaar start op Gedichtendag 28 januari en eindigt op 3 februari. Een ruime waaier van coronaproof activiteiten komen aan bod, gaande van de startshow van de Poëzieweek in de Arenberg, over Raamgedichten tot een gevarieerd aanbod aan digitale dichtersontmoetingen. Het thema van deze negende Poëzieweek is ‘samen’: poëzie verbindt en brengt mensen samen. En samen kunnen we veel!

Lees hier wat er allemaal te doen is rond de Poëzieweek in Antwerpen!

Poëziegeschenk - SAMEN AL T’HOPE

Tijdens de Poëzieweek wordt u naar jaarlijkse gewoonte getrakteerd in de deelnemende boekhandels op het Poëziegeschenk.

Het Poëziegeschenk wordt in 2021 geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. Het geschenk wordt vormgegeven door Jelle Jespers. Het thema is ‘Samen’ en de titel van het Poëziegeschenk 2021 is SAMEN AL T’HOPE.

Stadslezer Nathalie Brouwers interviewde Rodaan Al Galidi, lees het artikel hier.

Rodaan Al Galidi c Serge Ligtenberg Writers Unlimited scaled 250x375

Streams

Heel wat activiteiten (zie onder) gaan dit jaar digitaal door. Je kan ze volgen via antwerpenleest/streams.

Hier vind je alvast het programma, streams zijn telkens beschikbaar om 16u:

  • 28 januari 2021 - Donderdag van de Poëzie met Dichter des Vaderlands Carl Norac en vertaalster Hilde Keteleer
  • 28 januari 2021 - Amina Belorf in Erfgoedbibliotheek Hendrik Concience
  • 3 februari 2021 - Dichters Astrid Haerens en Mustafa Kör schrijven samen een gedicht voor het Letterenhuis

Activiteiten

Ook in 2021 gaan er in Antwerpen verschillende activiteiten door in het kader van de Poëzieweek. Een overzicht vind je ook op deze pagina, maar we zetten ze hier graag nog eens op een rijtje!

Startshow Poëzieweek vanuit de Arenberg 27/1

Live streaming via spotlight.arenberg.be op woensdag 27 januari om 20 uur, gratis.

Aan de vooravond van Gedichtendag presenteren Poëziecentrum, Antwerpen Boekenstad en Arenberg live vanuit de Arenbergschouwburg de feestelijke startshow SAMEN AL T’HOPE. 30 dichters trappen de Poëzieweek af, waarvan de helft live. Maud Vanhauwaert en Al Galidi, die beiden het poëziegeschenk schreven, gaan van start, waarna o.a. Bart Moeyaert, Amina Belôrf, Joke van Leeuwen, Yousra Benfquih, Charlotte Van den Broeck, Gaea Schoeters, Luuk Gruwez, Mustafa Kör, Miriam Van hee, Leonard Nolens en Antwerps Stadsdichter Seckou volgen. En het publiek zit digitaal mee op de eerste rij!

Donderdag van de Poëzie met Dichter des Vaderlands Carl Norac en vertaalster Hilde Keteleer 28/1

Digitale uitzending via www.antwerpenleest.be/streams op donderdag 28 januari vanaf 16 uur, gratis.

Voor het eerst verschijnen de gedichten van Dichter des Vaderlands Carl Norac gebundeld in het Nederlands. Hilde Keteleer vertaalde in nauwe samenwerking met Norac een selectie gedichten. Johan de Boose gaat met hen beiden in gesprek over de projecten en poëzie in het kader van Dichter des Vaderlands, over de kunst van het vertalen en poëzie als verbinding.

Dichters Astrid Haerens en Mustafa Kör schrijven samen gedicht, voor het Letterenhuis 28/1-3/2

Digitale uitzending via www.antwerpenleest.be/streams op woensdag 3 februari, vanaf 16 uur, gratis.

Poëzie is al lang niet meer voorbehouden aan de dichter in de eenzame zolderkamer. Dichters vinden elkaar via festivals en digitale fora. Ze nemen een standpunt in, engageren zich. Denk maar aan De Eenzame Uitvaart, de Klimaatdichters, de Partij voor de Poëzie, Dichters van Wacht, …

Het Letterenhuis vroeg dichters Astrid Haerens en Mustafa Kör om samen een gedicht te schrijven. Een gedicht dat mensen verbindt, dat een brug bouwt met het werk van dichters uit de Letterenhuiscollectie. Tijdens de Poëzieweek kun je op de website van het Letterenhuis elke dag een stuk van hun gedicht lezen.

Op 3 februari lezen beide dichters samen hun gedicht voor tijdens een gesprek met Vanessa Broes over hun dichtwerk. Van dat gesprek kan iedereen gratis mee genieten via Antwerpen Leest Streams.

Amina Belorf in Erfgoedbibliotheek Hendrik Concience 28/1

Digitale uitzending via www.antwerpenleest.be/streams op donderdag 28 januari, vanaf 16 uur, gratis.

De Antwerpse dichter Amina Belôrf (1990) maakte vorig jaar haar krachtig debuut ‘Zonder het licht te breken’. Over haar vader die in 1966 vanuit Marokko naar België migreerde, over opgroeien in armoede, over Antwerpen en over de demonen in haar hoofd. Ze leest vanuit de Erfgoedbibliotheek voor uit haar bundel in een exclusieve uitzending van Antwerpen Leest/Streams.

Raampoëzie met Verb(l)ind

Omdat klanten in tijden van corona vaak eerst buiten wachten, biedt Verb(l)ind vzw graag poëzie als wachtverzachter op het uitstalraam. Speciaal daarvoor vroeg Verb(l)ind dichters van wacht gedichten te schrijven en illustratoren om die aan te brengen op apothekersramen. Verb(l)ind presenteert op Gedichtendag de eerste wachtverzachter. Info en contact: https://verblind.be/wachtverzachters/

Poëzie in bibliotheek Park

Tijdens de openingsuren in bibliotheek Park kunnen mensen een gedicht plukken uit de ‘Gedichtenboom’. Daarnaast is er op zaterdag 30 januari tussen 13u30 en 15 uur pop-up poëzie met Vitalski. Don Vitalski zal het publiek dichterlijk toespreken en lichtelijk amuseren in deze poëtische interventie ter plaatse.

Red Star Line Museum leest samen met anderstaligen

Het Red Star Line Museum leest gedichten en verhalen uit haar collectie samen met cursisten Nederlands. Verhalen en gedichten van vroeger en nu. Over mensen die afscheid nemen, vertrekken, onderweg zijn en een nieuw leven opbouwen. Over hoop, verlangens, avontuur en geluk.

Leerkrachten kunnen hun klas of groep gratis inschrijven via deze link. Het museum voorziet zowel voor lager als hoger geletterden een aanbod en één begeleider per klas. Zo is er een veilige omgeving en voldoende ruimte voor uitwisseling. Als online platform gebruikt het museum googlemeet of WhatsApp. Let op: het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan t.e.m. maandag 25 januari. De sessies gaan online door op 28/01 (19u30-21 uur) 30/01 (10 -11u30) en 02/02 (14-15u30)

Workshop poëzie voor kinderen in bibliotheek Permeke

Workshop op woensdag 3 februari om 14 uur in bibliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen, gratis.

Deze workshop is echt iets voor kinderen die graag schrijven. Ze hoeven zelfs niets van poëzie te kennen: goesting om te spelen met woorden is meer dan genoeg. Tijdens deze workshop maken de kinderen zelf een echt gedicht, samen met de begeleiders. Ze lezen ook gedichten voor ter inspiratie, en snuisteren in boeken met leuke illustraties.

Verplicht inschrijven via https://www.permeke.org/workshoppoezie

'Geef me nog wat wijn, want het leven is niets.' Gedetineerden brengen poëzie voor op de radio

Digitale luistersessie op 3 februari, om 16u, gratis.

Een compilatie van 6 jaar poëzie voor Radio Begijnenstraat gebracht door bewoners van de Antwerpse gevangenis. te volgen via radio centraal - 106.7fm - of online via radiocentraal.org .

Blind date met een gedicht in bib Vrede

Van 28 januari tot 3 februari, elke dag tijdens de openingsuren in Bib Vrede, gratis.

In Bib Vrede kan iedereen tijdens de openingsuren een 'Blind date met een gedicht'-pakket ophalen, om zo nieuwe poëzie en/of gedichten te ontdekken.

Poëzieboekje in Museum Plantin-Moretus

Tijdens de poëzieweek zet het Museum Plantin-Moretus het poëzieboekje in de kijker. Een poëzieboekje of vriendenboekje is van alle tijden. Zelfs Christoffel Plantijn moest eraan geloven. Hij leverde, net als Ortelius en Lipsius trouwens, een bijzondere bijdrage in het vriendenboekje van zijn goede vriend Gevartius. Hij legde de lat hoog en zette er een portret van zichzelf in. Wie doet beter?

www.museumplantinmoretus.be/poezieweek