Lisa Cuypers

Ik ben afgestudeerd als masterstudent taal-en letterkunde: Engels, wat betekent dat ik veel tijd heb gehad om me te verdiepen in Engelstalige boeken. Ik lees al sinds het eerste leerjaar en boeken zijn altijd een van mijn grootste passies geweest. Een echt goed boek kan ik op 2 à 3 dagen uit hebben, ik lees het liefst boeken met interessante personages en interpersoonlijke relaties, en ik zal een boek ook gemakkelijker oppikken als ik weet dat er queer personages in voorkomen (ik sta volledig achter meer diversiteit in verhalen).
Wie heeft jou aangezet tot lezen?

Mijn moeder, die zo'n twee boeken per week verslond en nog altijd goed bezig is.

Wat is jouw guilty lees-pleasure?

Ik geloof niet in guilty pleasures. Vind je iets leuk? Wees er dan trots op! En als andere mensen er je daarom raar bekijken, dan is dat hun probleem. Ik lees graag queer fiction, ik lees graag fanfiction, ja, ook de erotische soort. Mensen weten dit van mij, en ik ga me er echt niet om zitten schamen.

Welke auteurs/personages mogen aanschuiven aan jouw laatste avondmaal?

Rainbow Rowell, die geweldig is in het schrijven van personages, dialogen, gedachten, emoties en relaties. Ze kan een heel boek zonder plot maken waarin gewoon twee personages met elkaar praten, en ik zou het met plezier lezen. Ook Terry Pratchett had ik graag eens ontmoet, door zijn knotsgekke humor en toch zeer intellectuele visie op de wereld en de mensheid.

Welk boek zou je herlezen als je tijd zou hebben?

'Six of Crows' en 'Crooked Kingdom' van Leigh Bardugo. Het is een YA-duologie, maar met toch meer volwassen thema's zoals verslaving, gokken, misdaad en prostitutie. Het speelt zich af in een fantasy versie van Nederland (wat je niet zo vaak tegenkomt), en het is een van de weinige boeken die erin slaagt om al haar zes hoofdpersonages even interessant te maken.

Met wie deel je je goesting voor lezen?

Mijn moeder en mijn vriendin Silke, met wie ik samen de master Engels heb gevolgd.

Welk boek heb je het meest cadeau gegeven?

Ik geef niet zo vaak boeken cadeau, omdat ik 100% zeker wil zijn van iemands smaak en voorkeuren. Ik heb wel aan mijn moeder al enkele Jill Mansell boeken cadeau gedaan, omdat ik weet dat ze die graag als leesvoer mee op vakantie neemt. De boeken die ik cadeau doen zijn minder gebaseerd op mijn eigen interesse en meer op boeken waarvan ik weet dat ze op iemands verlanglijstje staan.

Hoe kies je je volgende boek?

Op basis van mijn stemming: heb ik zin in iets serieus of wil ik wegdromen met iets lekker romantisch, mag het nu iets experimenteler zijn of wil ik een verhaal met goede personages en relaties lezen?

Andere lezers kunnen bij jou terecht voor tips over…

Engelse literatuur, manga, horror, (goede) YA boeken, queer fiction enzovoort.

Ik lees

Verschillende boeken tegelijkertijd

Ik lees het liefst

In bed

Lezen is voor mij

fantaseren

Als ik een boek niet goed vind

Stop ik

Mijn boeken moeten

maagdelijk wit blijven


Lisa Cuypers

Lezen maakt je een beter mens.

Enkele leestips van Lisa

Ontdek enkele leestips van Lisa